1840: Bouw oude kerk en pastorie ter hoogte van Hoofdweg 15 in Schildwolde (huidig adres familie W.N. van der Helm). De pastorie bevindt zich in het voorhuis van de kerk.

1906: Bouw nieuwe pastorie tegenover de oude kerk, op de plek waar de pastorie nu nog staat (Hoofdweg 36) De architect van de pastorie is de heer Y. van der Veen uit Groningen.

1911: Bouw nieuwe huidige kerk tegenover de oude kerk, dus nu staan kerk en pastorie weer naast elkaar. Door de toename van het aantal kerkgangers is een groter kerkgebouw nodig. Het afbraakmateriaal van de oude kerk wordt verwerkt in de fundering van het nieuwe kerkgebouw. De architect is de heer S. Blokzijl uit Ten Boer.

1915: Orgel wordt geplaatst door orgelfabrikant Mart Vermeulen. Hierbij zijn voornamelijk oudere onderdelen gebruikt.

1949/1950: Renovatie kerkgebouw. De glas-in-loodramen met de wijnstok en de ranken worden vervangen door de huidige ramen. De koster mag de vloer van de kerk niet meer met de tuinslang schoonspuiten; hij krijgt een stofzuiger ter beschikking.

1950: Orgel wordt uitgebreid met nieuw pijpwerk.

1959: De Kandelaar wordt achter de kerk gebouwd. Vanaf dat moment heeft de kerk de beschikking over zalen waar vergaderingen en bijeenkomsten plaatsvinden en zelfs bruiloften worden gevierd!

1981/1982: Grondige renovatie kerkgebouw. De toren wordt voorzien van een meer solide fundering. Dak en muren worden hersteld. Garderoberuimten bij de hoofd- en zijingang worden vergroot. Er wordt een betonvloer met vloerverwarming aangelegd, afgewerkt met plavuizen. Ook worden nieuwe eikenhouten banken en een nieuwe preekstoel geplaatst.

1985: De Kandelaar wordt grondig aangepakt. Tevens vindt er uitbreiding plaats van het zalencomplex en het geheel wordt compleet gemaakt met de nieuwbouw van een toiletvoorziening.

2002: Orgel wordt grondig gerestaureerd en uitgebreid door Mense Ruiter orgelmakers in Zuidwolde. Als uitgangspunt wordt het oudste pijpwerk genomen, met daaromheen de overige bruikbare pijpen en nieuwe pijpen voor o.a. het pedaal. De balg wordt hersteld en wordt niet meer in het orgel maar in de toren achter het orgel geplaatst. Hierdoor komt in het orgel ruimte vrij voor de nieuwe registers. Meer informatie over het orgel lees je in het epistel van Jan Jongepier.

2005: Achter de Kandelaar wordt t Schienvat gebouwd. Een prachtige ruimte voor en door de jeugd.

2010: Grondige renovatie van pastorie aan Hoofdweg 36.

2012: De kerk krijgt een naam: de Kandelaarkerk.